Doru Octavian Dumitru, sau părintele Stand-Up-ului românesc, așa cum îl consideră mulți, a fost invitatul lui Adrian Artene în ediția de săptămâna aceasta a podcastului ”Altceva”.
Printre altele, celebrul comediat a vorbit și despre perioada de dinainte de revoluția din 1989, perioadă în care s-a confruntat cu cenzura vremurilor de atunci.
Adrian Artene: ”Era riscant acest număr, acest spectacol, cum funcționa cenzura cazul dumneavoastră?”
Doru Octavian Dumitru: ”Eu am pornit la drum din 82, oficial, cum ar veni. Aveam, de exemplu, o replică în care spuneam că eram în gară și călcam pe peron. Era peron, sub noroi. Și lor le plăceau astea. Pentru că erau altfel. Întotdeauna mi-a plăcut să am un alt sens, un alt sens pe care să nu-l prindă oricine. Îmi place când când publicul spune: ‘am prins-o’. Adică, și eu mă uit așa cu drag la ei. Te crezi deștept? Da, să știi că ești deștept. Adică atât cât pot eu să fiu deștept, cât să le dau și ei să se prindă. Există o problemă pe care noi o avem. Se numește ne cățărăm în noi înșine și asta facem de fapt.
Ne cățărăm și pe cel din fața noastră cu teorii, cu diverse gânduri, idei. Dacă ăla, de exemplu, din nefericire pentru el, e de acord cu noi, gata, începem cățărarea, s-a terminat”.
Adrian Artene: ”S-a cățărat cineva vreodată pe dumneavoastră?”
Doru Octavian Dumitru: ”Eu cred că mulți mulți, dar trebuie să-ți dai seama”.
Adrian Artene: V-ați studiat vreodată dosarul (de la CNSAS) să vedeți dacă ați deranjat înainte?
Doru Octavian Dumitru: ”Eu nu puteam să studiez dosarul din moment ce m-au chemat 3 zile și m-au ținut 3 zile acolo, așa că dosarul era făcut. Știam ce m-au întrebat, mi-au zis doar să mă potolesc. Mi-a zis: ‘ domnule, știi ce urmează’?
Știi ce urmează, nu? Cinci – șase ani (n.r. de închisoare) pentru că ai te-ai luat de președintele țării. Și-mi zice că ce s-ar fi întâmplat pe vremea regelui, că se numea crimă de lesmajestate. Nu știu, așa o fi fost, nu îmi dau seama, că noi ne uităm la capitalist, că este libertate”.
Adrian Artene: ”Și v-ați astâmpărat după acea discuție?”
Doru Octavian Dumitru: ”Pe vremea aceea era un maior care mi-a spus : Domnule, uite, poți să fii un foarte bun comediant fără să faci politică. Politica e foarte pretențioasă. Să o punem așa în cuvinte, s-o lăsăm dulce și poate să te ducă într-un domeniu chiar răutăcios. Cred că poate la început, cel care a pornit în politică și-a dorit să facă bine tuturor. După aceea s-a inclus pe el și a apărut ca și coșul pe care îl spargi, a devenit al lui. Păi, ia, uite, trebuie spart coșul ăla. Păi și ce, ca să ce? Eu sunt cel care trebuie să arăt bine. Eu sunt cel care trebuie să am. Eu sunt cel care… Dar, de fapt, el a rămas coșul. Până la urmă, omul din politică e coșul care ne jenează pe noi, care ne arată că nu suntem plăcuți. Ne și deranjează că te ustură, rămâne, rămâne semn”.
Fiecare episod „Altceva cu Adrian Artene” poate fi urmărit pe Youtube. Urmărește „Altceva cu Adrian Artene” pe FACEBOOK și INSTAGRAM.